Zašto i dalje koristim fiksni telefon(ili fiksna još nije umrla…)

Posljednjih godina vrlo često od poznanika i prijatelja čujem da zbog „nekih“ razloga žele ili  planiraju da odjave fiksni telefonski priključak.Jednostavno da li postoje razlozi ili je to trenutno IN. U ovom tekstu ću pokušati da suprostavim argumente za i protiv.

Tačno je da u Bosni i Hercegovini uz račun za fiksni telefon dolazi i račun za TV pretplatu.Ipak ovaj argument se može uzeti s rezervom. Naime, i domaćnstva koja ne posjeduju telefonski priključak dužna su plaćati RTV taksu. U tom slučaju na teren izlazi ikasant te na terenu vrši naplatu. Isto tako korisnici Open paketa u mtel mreži ili  ne dobijaju račun za RTV taksu u račun za Open paket.

Drugi razlog, ušteda  u odnosu na mobilnu mrežu.Da li je zaista tako. Cijene razgovora unutar fiksne mreže još su daleko niže od onih u mobilnoj. Ako u obzir uzmemo besplatne razgovore u open paketima,(BH telekom full) ovaj argument nema veliku težinu. Pri pejd u fiksnoj takođe je usluga koja je analogna pripejdu u mobilnoj.

Fiksna još nije „umrla“ ni zahvaljujući navici poslovnih ljudi da komuniciraju fax aparatima, za šta je takođe potrebna fiksna linija.

A ako u svom domaćinstvu imate osobe koje i po sat vremena provode uz telefonski razgovor, onda je ušteda (uz neki od paketa u fiksnoj mreži) zagarantovana.

Potrebno je istaći još jedan detalj, a odnosi se na pozivanje iz inostranstva. Naime cijene poziva iz inostranstva, bilo da se radi o operatorima fiksne, mobilne telefonije, ili pozivom bilo koje VoIP kompanije nisu isti za fiksnu i mobilnu telefoniju. Cijene razgovora iz inostranstva prema fiksnoj mreži su znatno povoljnije, nego prema mobilnim mrežama. Otuda i sugestije iz inostranstva, posebno straijim osobama, da ne odjavljuju fiksni telefon upravo zbog navedenih razloga.

Svakako da je najveća prednost mobilne  u odnosu na fiksnu telefoniju mobilnost i tako će do daljnjeg i ostati.

 

2 Replies to “Zašto i dalje koristim fiksni telefon(ili fiksna još nije umrla…)”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*