VDSL: kolike su stvarne brzine ovog servisa ?

VDSL (Very high speed DSL) ustvari predstavlja DSL servis s veoma velikim bitskim protokom. On predstavlja unapređenje tehnologije ADSL 2+. Frekventni opseg na kojem je radio ADSL2+ je bio 2,2 MHz. VDSL pomjera tu frekventnu granicu, i ona  iznosi 8 MHz, a za VDSL 2 iznosi 30 MHz.

Šta konkretno korisnici dobijaju ovom tehnologijom (VDSL) ? Najviše dobijaju korisnici u neposrednoj blizini komutacionog čvorišta (telefonskih centrala, koncentratora DSLAM (Digital Subscriber Line Access) . Korisnici koji su udaljeni više od 1,5 km (otprilike) ne dobijaju apsolutno ništa. Zašto ?

Kao i kod svih standarda iz DSL familije, i ovdje maksimalni mogući protok opada s povećanjem udaljenost. I krug eventualnih mogućih korisnika ovog servisa se sužava, u odnosu na udaljenosti kod servisa ADSL2+.

Ovdje treba još istaći, a poređenja radi da je maksimalna brzina koja se mogla postići kod tehnologije ADSL2+ bila oko 25 Mbit/s, dok je kod VDSL servisa ona oko 130 Mbit/s.

Testiranje VDSL brzina u realnom okruženju

Autor ovog članka je radio analizu pristupnih brzina kod VDSL2 tehnologije, na osnovu koje se vidi zavisnost maksimalnog protoka, od udaljenosti od komutacionog čvorišta.

Na sljedećoj slici prikazan je odnos maksimalnih brzina protoka (download) u odnosu na udaljenost.

down brzina
domet VDSL servisa,download

Na sljedećoj slici prikazan je odnos maksimalnih brzina (upload) u zavisnosti od udaljenosti od telekomunikacionog čvorišta (DSLAM).

up brzina
maksimalna brzina VDSL servisa,upload

Sa prethodne slike je uočljivo da maksimalna brzina u smjeru od korisnika u idealnim uslovima iznosi oko 60 Mbit/s. Posljednja tačka na kojoj su rađena mjerenja je 1240 metara.

Ono što je karakteristika gotovo svih telekomunikacionih operatora je da u ponudi uglavnom imaju pakete s omjerom Down/Up 10/1.

Tako u ponudi imamo 50/5, 40/4, 30/3, 20/2, 10/1 (Mbit/s).

Neizostavno je naglasiti i to da su se testiranja radila na mreži s novijim xDSL kablovima, a koji po pitanju DSL serisa imaju jako dobre karakteristike. Ovo znači da će starijim tipovima kablova rezultati mjerenja., odnosno VDSL brzine, sigurno biti znatno manje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*